V Šarišskej galérii vystavujú grafiky, drevorezby a ikony

05.07.2013 Prešov

Prešov 5. júla (TASR) - Mladý Prešovčan Marek Cina vystavuje viac ako 30 grafík a ilustrácií v Šarišskej galérii v Prešove. Ide o jeho prvú výstavu v rodnom meste.
"Je to iba časť mojej tvorby. Prvá časť sú fámy, to bola moja diplomová práca. Potom je tu cyklus z autorskej knihy Obludárium, z ktorej vyšlo 12 grafických listov a ďalej je tu voľnejšia časť, kde sú farebné linoryty a vyrezávané veci, grafiky, hĺbkotlače a lepty," predstavil včera (4. 7.) vystavované diela Cina.
Ide o najnovšie práce tohto autora, avšak aj diela, ktoré vznikli za posledné dva roky jeho štúdia na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.
"Marek Cina sa dostáva skutočne k podstate a zjednocujúcim činiteľom jeho diela je zvláštny humor, ktorý to všetko spája. Ďalšou zaujímavosťou je, že mnohé z jeho diel môžete použiť ako kreslený vtip a na druhej strane ako plnohodnotnú satiru do existenciálnej knihy. To je veľmi zvláštny úkaz," povedal pre TASR kurátor výstavy a historik umenia Šarišskej galérie v Prešove Jozef Ridilla.
Podľa kurátora Cina zastupuje líniu, ktorá bola odchovaná na benevolentnejších postupoch výučby starších grafikov. Profesorom mladého Prešovčana bol Karol Kállay.
Ridilla podotkol, že výstava na prízemí Šarišskej galérie sa uskutoční súbežne s výstavou v hlavných výstavných priestoroch na poschodí, kde možno uvidieť 134 drevorezieb a ikon z obdobia od neskorej gotiky po koniec 19. storočia. Väčšina týchto exponátov pochádza zo zbierky významného prešovského umelca Dušana Pončáka. Časť vystavených predmetov bude tvoriť stálu expozíciu Šarišskej galérie v Prešove.
Obe výstavy možno v Šarišskej galérii vidieť do polovice septembra.
 

Vyberte región